2010. május 5.

Teljes kiőrlésű kosárkák

Sokszor rám jön a süthetnék - gondolom ezzel nemcsak én vagyok így. Viszont ha sütemény, akkor legyen egészséges!! Mi sem egyszerűbb, mint a búzalisztet teljes kiőrlésű liszttel helyettesíteni, a cukros tölteléket kihagyni vagy gyümölccsel helyettesíteni, cukor helyett mézet használni (vagy akár azt is teljesen kihagyni). Először kicsit szokatlan lehet a megszokott ízekhez képest ez az íz (hiszen sokkal kevésbé édes, mint a sütemények általában), de véleményem szerint hamar meg lehet szokni (és akár meg is lehet szeretni!). Lássunk erre egy mostanában alkotott receptet:


Hozzávalók:

Tésztához:
teljes kiőrlésű liszt (lehet keverni fele-fele arányban a szokványos liszttel)
puha vaj
méz
1 tojás

Töltelékhez:
meggy (lehet mirelit vagy befőtt is)
őrölt fahéj
mandulaforgács

A lisztet elmorzsolom a vajjal (vagy ha cukorral készítem, előbb összekeverem azt a liszttel), majd a tojással, és hozzáadom a mézet. Tésztává gyúrom és pihentetem 20 percet a hűtőben. Ezt követően vékonyra nyújtom, és akkora köröket vágok belőle, hogy egy kivajazott muffin sütő alját beterítse (peremet is hagyjunk neki, hogy ne folyjon ki a töltelék!). Beteszem az előmelegített sütőbe 170˙C-ra, kb. 10 percig sütöm világosbarnára, majd kiveszem és beleteszem a kosárkákba a tölteléket (néhány fahéjba forgatott meggyszem, vagy hámozott almaszeletek, vagy akármi, amit megkívánunk). Ha kész, a tetejét megszórom mandulaforgáccsal.

Jó étvágyat!


Blogger Templates
Blogger Templates

0 comments:

Megjegyzés küldése