2010. június 27.

Csirkés rablóhús tabbouleh salátával

Vasárnap végre elérkezett az első grillezés ideje. Sokáig váratott magára a bolondos időjárás miatt, de megérte a várakozást. Az eseményt egy kis grillezett gyümölccsel koronáztuk meg, amelyet már a VB aznapi meccse mellé fogyasztottunk. A rablóhúst ún. tabbouleh salátával tálaltam, amely emlékeire egy kis nosztalgiázás során bukkantam rá. Két éve, külföldön ismertem meg a receptet, és bár az elején nagyon furcsa ételnek tartottam, később nagyon megszerettem. Furcsaságát az adja, hogy a saláta nagyrészt petrezselyemzöldből áll. Na de nézzük sorjában, hogy állt össze a grillezett menü a német-angol meccs mellé.



A tabbouleh saláta eredendően libanoni étel, amelyhez nagy mennyiségű petrezselyemzöld, illetve bulgur szükséges. Én ez utóbbit ez alkalommal kuszkusszal helyettesítettem .

Hozzávalók a tabbouleh salátához:
egy nagy csokor petrezselyemzöld (elég nagy csokor)
80 g kuszkusz (vagy bulgur)
egy vöröshagyma
3 paradicsom
1 citrom leve vagy annak megfelelő citromlé
1 ek. olívaolaj

A kuszkuszt másfélszeres mennyiségű forró vízben főzzük néhány percig, majd újabb néhány percig állni hagyjuk, amíg magába szívja a vizet. A zöldségeket apró kockákra vágjuk, a petrezselymet felaprítjuk és összeöntjük. Hozzáadjuk a kuszkuszt, alaposan összekeverjük A citromlevet és az olívaolajat ráöntjük a zöldséges kuszkuszra, kissé megsózzuk, majd többször átforgatjuk.



A csirkés rablóhúshoz csirkemellet, répát, cukkinit, paradicsomot, hagymát, krumplit használtam hozzávalóként, és grillen sütöttük meg természetesen. És ezután következett a desszert, a grillezett őszibarack.

Hozzávalók a grillezett őszibarackhoz:
1 őszibarackot számolok egy főre
1 kanál vaníliafagylalt vagy kevés méz

A barackot megmossuk, kettévágjuk, kivágjuk a magját. A grillre rátesszük a húsával lefelé, és meggrillezzük. Miután levettük és kicsit kihűlt, egy teáskanál fagylaltot helyezünk rá, vagy mézzel csurgatjuk meg.



Az ebédről röviden ennyit, a gólban gazdag meccs pedig remélem másoknak is tetszett :-)
Blogger Templates
Blogger Templates

2010. június 24.

Epres-kókuszos túródesszert

És még egy kis epres desszert az eperszezontól való búcsúzásként. Persze ezzel egy kicsit csalok, mert már vagy két hete készítettem, viszont a vizsgaidőszak végét meg kell nyomni, főleg ha az ember lánya minél jobb eredményre törekszik. A lényeg a lényeg, hogy elkészült, lefotóztam, és most közzéteszem. Íme tehát az epres-kókuszos túrógolyócskáim.


Amikor megalkottam ezt a receptet, abból indultam ki, hogy szerettem volna megint eperrel készíteni valami gyors desszertet, és a hűtőben túróra bukkantam, így az agytekervények elkezdtek túró és eper kettősében gondolkozni. Így születtek végül meg a következő falatkák, melyeket különböző "bundába" öltöztettem fel.

Hozzávalók a gombóckákhoz:
túró
zabkorpa

eper
méz
kókusz


A "felöltöztetéshez":

kókusz

szeletelt mandula
zabpehely


7-8 db gombóchoz kellett egy fél tálkányi túró és 7-8 szem eper, egy kiskanál méz és két evőkanál zabkorpa és két evőkanál kókusz, de nyugodtan kísérletezzük ízlésünk szerint. A lényeg, hogy formázható masszát kapjunk a végén. A túrót a mézzel, a zabkorpával és a botmixerrel összetört eperrel összekeverjük, majd golyócskákat formálunk belőle, mintha kókuszgolyót készítenénk. A gombócok most belehempereghetnek a kókuszt, mandulát, illetve zabpelyhet tartalmazó tálkákba.



Jó falatozást!


Blogger Templates
Blogger Templates

Epres banánturmix

Korábban készítettem már körtéből turmixot, de mivel most eperszezon volt (bár szegény epreken már látszik, hogy igencsak az eperszezon végénél készítettem ezt), így most abból készült turmix, banánnal vegyítve. A lényeg azonban az, hogy lehet kísérletezni a gyümölcsökkel, hiszen finom turmixot lehet készíteni banánból, eperből, körtéből, úgyhogy próbálgassuk csak ízlésünk szerint.


Hozzávalók két pohárhoz:
10 szem eper
egy banán
egy pohár natúr joghurt

egy teáskanál méz

egy evőkanál zabkorpa

A hozzávalókat beleöntjük a turmixgépbe (a banánt kisebb karikák formájában), és összeturmixoljuk. És már kész is!



Blogger Templates
Blogger Templates

2010. június 17.

Joghurtos cukkinisaláta

Kedvenc cukkinim sokadik receptjére a Wellness Magazinjaim egyikében bukkantam. Salátának, de egy könnyű vacsorának is beillik az egyik kedvenc zöldségemmel, a cukkinivel készült finomság. Ízesítésében ismét szabad kezet kaphatunk: az olasz fűszerkeveréktől a petrezselyemzöldön át a fokhagymás szószig bármivel feldobhatjuk.



Hozzávalók két személyre:

1 nagyobb cukkini
1 nagyobb alma

fél pohár natúr joghurt

fél marék dió

A cukkinit és az almát megmossuk, az almát megszabadítjuk a magházától, és a cukkinivel együtt kisebb kockákra vágjuk. Sós vízben megpároljuk (néhány perc), majd hideg vízben lehűtjük és lecsepegtetjük. És most jön az eredeti változat: "Egy evőkanálnyi diót vágj durvára, a többit pedig finomra, 2 gerezd fokhagymát nyomj össze, és az előbbi hozzávalókkal keverd el a joghurttal, 2 evőkanál olívaolajjal, 2 evőkanál petrezselyemzölddel és 1/2 citrom levével, végül ízesítsd sóval és borssal." Én azonban úgy készítettem, hogy 8 fűszerből álló keveréket szórtam rá, a fokhagymát kihagytam, mert nem vagyunk barátok :-). A fűszerkeverék összetevője: petrezselyem, kapor, vízitorma, metélőhagyma, sóska, zeller, csabafű.




A cukkini gazdag C-vitaminban, könnyű, de tápláló zöldség. Az almával kapcsolatban pedig idézném a régi mondást: napi egy alma az orvost távol tartja. Jó étvágyat!

Blogger Templates
Blogger Templates

2010. június 11.

Epres pohárdesszert


Nem is értem, miért nem készítettem még eperből semmit, amikor eperszezon van. Csak díszítésre használtam eddig - bár ez nem meglepő, mert úgy gondolom, hogy az eper az egyik "legcsinosabb" gyümölcs. De bepótoltam a lemaradást, és szegény elhanyagolt eperből alkottam egy poharas desszertet, ami gyorsan el is készült. Több időbe telt elképzelni magát a desszertet, hogy hogyan és miből fogom megalkotni, mint maga az elkészítés. :)
Hozzávalók 2 személyre (két kis pohár)
kb. 10 szem eper

egy pohár natúr joghurt

egy teáskanál méz
néhány darab teljes kiőrlésű keksz
Az epret megmossuk, és egy kevés natúr joghurttal (vagy anélkül) botmixer segítségével összeturmixoljuk. A natúr joghurtba belekeverjük a mézet (aki édesen szereti, többet tegyen bele). A kekszet (én négy darab natúr Zabfalatok kekszet használtam) egy mozsárban, vagy egy kis zacskóban összetörjük. A pohár aljára kerül az első réteg, egy adag mézes joghurt. Rá kiskanállal teszünk egy réteg teljes kiőrlésű kekszet, majd újabb joghurtréteg, és újabb kekszréteg. A tetejére kerül egy nagy adag joghurtos eper, de addig rétegezhetjük, amíg a pohár tart. Édesszájúak nagy poharat válasszanak :) És kész is a finom és egészséges édesség.
Egészséggel fogyaszd!





Blogger Templates
Blogger Templates

2010. június 6.

Tojás paradicsomban


Az egészséges táplálkozás egyik alappillére a reggeli. Nem mindegy azonban, hogy milyen ételekkel indítjuk a napot. Legyen könnyebben emészthető, ami nem terheli meg a gyomrot, és ne vigyük túlzásba sem a falatozást. Itt van egy példa egy könnyen és gyorsan elkészíthető reggelire, ami nem is húzza le a hasunkat a földig :-) A reggeli ötlete akkor született meg, amikor megláttam a Wellnesscafé oldalán egy gusztusos képet.


Hozzávalók egy személyre:
1 tojás
1 nagyobb, kerek paradicsom
fűszerek (só, bors, oregano)
kevés sajt ízlés szerint


A paradicsomot megmossuk, levágjuk a kalapját (vagy ha szép, kerek paradicsomunk van, ketté is vághatjuk), majd kivájjuk a magjait. Beleütünk egy tojást, fűszerezzük Ha szeretjük a sajtot, reszelhetünk a sajt tetejére egy keveset. Egy jénaiba helyezzük a tojással töltött paradicsomot, és nagyjából 15-20 percig sütjük 180 fokon.

Jó reggelt és jó étvágyat :-)



Blogger Templates
Blogger Templates

2010. június 1.

Zabkása - alaprecept


A következő recept az egészséges táplálkozás egyik alappillére. ÉS 5 perc alatt megvan! Kell ennél több? :-) Évek óta az egyik kedvenc reggelim, már több kiló zabpehellyel örvendeztettem meg a szervezetemet az utóbbi években. :-) A zabkása állaga és íze első ránézésre nem a legétvágygerjesztőbb, viszont egy kis trükközéssel, ízesítéssel finom és gusztusos reggelit alkothatunk belőle.

Hozzávalók egy személyre :
5 dkg zabpehely
kevés tej
egy evőkanál méz
aszalt gyümölcs, friss gyümölcs, stb. ízlés szerint


A teljesen vízben főtt zabpehely lenne az igazi, de annak nincs sok íze. Így félig tejben , félig vízben főve ajánlom inkább. Tegyük a zabpelyhet egy lábosba, majd öntsünk rá annyi tejet, hogy ellepje, majd kb. ugyanannyi vizet is, mint amennyi tejet öntöttünk Kevergessük, addig amíg fel nem forr és sűrű nem lesz, majd adjuk hozzá a mézet, és ízesítsük fahéjjal, aszalt gyümölccsel, magvakkal, friss gyümölccsel, ki mit szeret. Alacsony hőmérsékleten kevergessük tovább még néhány percig. Hip-hopp kész is az egyik legegészségesebb reggeli.



Miért a zabpehely? Mert "a zabpehely átlagosan 17 könnyen emészthető fehérjét tartalmaz. A szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakból hét jelentős mennyiségben megtalálható a zabfehérjében. Jelentős élelmi rost, ásványi anyag (Ca, Mg, Fe,) és vitaminforrás (E és B1). A zabbal készített étel nem okoz emésztési rendellenességet." (Forrás: "Jó egészséget! " reformáruház honlapja)

Egészséges jó reggelt :-)

Blogger Templates
Blogger Templates