2010. július 27.

Aszalt szilvával töltött csirkemell mézes-szezámos répával

Már régóta tervben szerepelt az aszalt gyümölccsel töltött hús elkészítése, és elérkezett ez a nap is. És azt hiszem, meg fogom ismételni a készítés folyamatát nemsokára megint, mert nagyon ízlett. Egészen más íze lett az aszalt szilvának a sült húsban. mint nyersen, és a két hozzávaló íze a sütőben szépen összeérett, egész különleges ízélményt okozva ezzel. Ha már a furcsa párosításoknál tartunk (hiszen a hús gyümölccsel nem megszokott), köretként mézes répát készítettem, amely ötletét a Meglepetés konyha nyári különszámából vettem, és nem is csalódtam. Nem mondom, hogy ezentúl már nem eszem húst gyümölcs, és zöldséget méz nélkül, de mindenféleképpen ajánlom az újításokat a főzésben, izgalmas élményben lehet részünk.



Hozzávalók
a húshoz 2 személyre :
2-3 nagyobb csirkemellfilé
néhány szem aszalt szilva
olaj
só, bazsalikom

Hozzávalók a répához 2 személyre :
4 répa
egy marék szezámmag
egy evőkanál méz


A csirkemellet kiklopfoljuk, sózzuk, bazsalikommal fűszerezzük. Feltekerjük, beletekerve 2-3 szem aszalt szilvát. 45 perc alatt, kiolajozott tálban, 180 fokon megsütjük. A jénai tálba nemcsak a húst, hanem a mézes-szezámos répát is belehelyeztem. Ezt úgy készítettem, hogy a répát megpucoltam, hasábokra vágtam, és csak belerakosgattam a tálba, majd a vége felé meglocsoltam a mézzel és jó adag szezámmaggal.



Fogyaszd egészséggel!

Blogger Templates
Blogger Templates

2010. július 21.

Egészségturmix

A képlet egyszerű. Alma + répa + narancslé = egészségturmix. Nem drága, nem bonyolult, mégis nagyon egészséges. Blogom elsődleges célját képviselhetné ez a recept, hiszen az Egészségpiknik megalkotásával az elsődleges szándékom az volt, hogy könnyen elkészíthető, egészséges recepteket mutassak be, s ezzel bárki közelebb kerülhessen az egészséges táplálkozáshoz. Talán gondoltunk már arra, hogy az egészséges konyha drága, bonyolult, szokatlan hozzávalók szükségesek hozzá - célom azonban pont ennek megcáfolása. Az egészséges táplálkozás véleményem szerint egy kis odafigyeléssel és fantáziával könnyen megvalósítható.



Hozzávalók 1 pohárhoz:
2 közepes répa
1 közepes alma
1 dl rostos narancslé

A répát és az almát megpucolom, feldarabolom. Turmixba teszem, ráöntöm a narancslevet. Összeturmixolom, és már kész is.


És miért jó? Mert az alma rostban gazdag, segíti, gyorsítja az emésztést (reszelt formában pedig pont ellenkezőleg), tele van vitaminnal, de mindezzel talán nem is mondok semmi újat. A répa szintén egészségvédő, antioxidáns és gyulladáscsökkentő, vitaminokban gazdag, és mint tudjuk, a szem egészségét is védi. A narancsban, narancslében szintén sok a vitamin, elsősorban a C-vitamin, ami ugyebár erősíti az immunrendszert, illetve antioxidánsokban gazdag. Mennyi egészségvédő alkotóelem rejtőzik egy pohár turmixban, igaz?

Fogyaszd egészséggel és rendszeresen :-)

Blogger Templates
Blogger Templates

2010. július 12.

Rizses szívecskék juharsziruppal és barackkal

Egyszer már kihasználtam a ragadós rizs előnyeit, mikor rizslabdákat készítettem, és ma megint előkerült a kamrából a ragadós rizs, amelyből ez alkalommal szívecskéket formáltam. Annyira könnyű és szórakoztató ezzel a fajta rizzsel dolgozni, hogy ajánlom mindenkinek, mivel szabadon lehet engedni a fantáziánkat a formázásnál. Egyébként nem nagyon szeretem a rizst magát, így azonban remekül elszórakoztam, és szívesen fogyasztottam is. Egyszerű, könnyű és hamar elkészül ez a rizses desszert, és tulajdonképpen minden évszak idénygyümölcsével elkészíthető.



Hozzávalók 2 személyre:
10 dkg kerekszemű rizs
2 őszibarack
kevés tej
kevés juharszirup


A rizst kétszeres mennyiségű tejben (én fele tej, fele víz aránnyal készítettem) puhára főzzük, majd hagyjuk, amíg beszívja a maradék folyadékot, és formázható massza lesz. Utána formázhatjuk kedvünkre a rizst, vagy csak golyócska formára, vagy akár szívecske formára, ahogyan én tettem. Ehhez csak egy mézeskalácsfigurára volt szükségem, ebbe nyomkodtam bele egy adag rizst. A szívecskékre juharszirupot csorgattam, s mindezt barackszeletekkel tálaltam. Nekem nagyon megtetszett a kerek szemű rizs eme előnye, és bár persze drágább az átlagos rizsnél, ha nem szokványos köretet készítünk belőle, megéri beruházni. Nagyon jó szórakozás volt így a főzés :-)

Jó étvágyat hozzá!
Blogger Templates
Blogger Templates

2010. július 11.

Sárgadinnyés granita és jeges társai

Ha már ilyen meleg van, mi is következhetne, mint fagylalt és granita (jégkása) recept. Tulajdonképpen nem is értem, miért nem lehet Budapesten kapni jégkását, én a nagy melegben állandóan arra vágyom, de sosem találok (vagy csak az összeset elkerülöm?). De "Mohamed és a hegy" elve alapján, ha nem találok rá a jégkása árusokra, akkor elkészítem magam Azt persze tudtam, hogy gyümölcsből készül, és mivel volt néhány sárgadinnye itthon, úgy döntöttem , hogy elkészítem az első sárgadinnyés granitámat. Az ebéd utáni desszert pedig házilag készült, kis fagylaltgombóckák voltak.


Sárgadinnyés granita

Hozzávalók 4 személyre (4 kis pohár):
1 sárgadinnye
1 evőkanál cukor

1 evőkanál citromlé

A sárgadinnyét kimagozom, húsát felkockázom, majd a robotgépben péppé zúzom. Hozzáadom a cukrot és a citromlevet, tekerek még rajta párat, és kiöntöm egy formába, amelyet máris berakok a fagyasztóba. Ajánlatos félóránként (összesen 2-3szor) keverni rajta egyet, mert ha egy darabban fagy meg, nehezen fogyasztható, akkor inkább hasonlatos egy darab jéghez, mint jégkásához. A receptet egyébként itt találtam. Hűsítő, jeges édesség, és nincs tele adalékanyagokkal, mint a bolti fagylaltok. És a jó benne, hogy más gyümölcsből is készíthető. Az én következő kiszemeltem a görögdinnye.


Ribizlis és kókuszos fagyigombóckák:

Hozzávalók 4 személyre (8 kis gombóc)
150 ml tejszín
kevés tej
egy kanál méz
A kókuszos változathoz 2 evőkanál kókuszreszelék
A ribizlis változathoz egy marék ribizli



A tejszínt felverem, majd felöntöm kis tejjel, majd hozzáadom a mézet. A tejszínes keveréket két kis tálkába öntöm, az egyikbe beleöntöm a kókuszreszeléket, a másikba a ribizlit teszem, amelyet előtte péppé turmixolok. Én jégkockaformában készítettem a gombócokat, természetesen nem átlagos jégkockaméretben, hanem nagyobb formában. Nagyjából 1-2 óra alatt meg is dermednek, majd langyos víz alá tartva könnyen ki is csúsznak a formából. Könnyű és egyszerű édesség a meleg napokra.

Szép napot!

Blogger Templates
Blogger Templates

2010. július 7.

Citromos sajttorta

Jelentem, kirúgunk a hámból. A vizsgaidőszak vége és egyéb sikerélmények miatt úgy gondoltam, megérdemlünk is kicsit kevésbé egészséges ünneplést :-) Tavaly kóstoltam a sajttortát, és olyan finom volt, hogy gondoltam megpróbálok én is valami legalább hasonlót összeütni, persze semmi köze nem volt hozzá ízben, de megfelelő finomság volt a német-spanyol meccs mellé. :-))


Hozzávalók 4 személyre
1 csomag kókuszos Zabfalatok
12 dkg olvasztott vaj
80 dkg Philadelphia sajtkrém
10 dkg porcukor
1,5 ek. liszt

1 dl tejföl
3 tojás

1 citrom héja


A kekszet a zacskós módszerrel összetörjük (műanyag zacskóba helyezzük a kekszeket és addig püföljük, amíg apró darabokra nem törik – ez még az idegesség levezetésére is jó:-)). A vajat felolvasztjuk és összedolgozzuk a kekszmorzsával, majd tortaforma aljába nyomkodjuk úgy, hogy körülbelül 1 cm legyen a vastagsága.
A sajtkrémet robotgép segítségével simára dolgozzuk a kevés liszttel, a porcukorral, tejföllel, a citrom héjával és a tojásokkal is (ne maradjon csomós). Ráöntjük kekszmorzsára és kb. 50 perc alatt a sütőben 180 fokon megsütjük. Ha kihűlt, néhány órára hűtőbe tesszük.

A belereszelt citromhéjtól nagyon intenzív, kellemes citromízt adott a sajtkrémes részének, ezért neveztem el citromos sajttortortának, szóval eléggé dominált benne a citromíz. Gyümölcsöntettel (pl. ribizli), vagy bármi egyébbel, esetleg önmagában tálaljuk.

Finom lett, bár most egy kicsit csaltam :-) Jó étvágyat!
Blogger Templates
Blogger Templates