2010. augusztus 31.

Gyömbéres-szójás csirkehús zöldséggel (stir-fry)

Jelentem, megvettem a wokot. Ma kipróbáltam, és nagyon elégedett vagyok. Tényleg gyorsan elkészült az ebéd (bár az igaz, hogy az előkészület picit több időt vett igénybe, mint máskor), finom és ropogós zöldségeket tálalhattam. Ajánlom mindenkinek egy wok beszerzését, hiszen nagyon praktikus, máris barátságot kötöttünk :-).


Hozzávalók 2 személyre:
2 darab csirkemell
2 közepes répa
egy fél cukkini
2 cm gyömbérgyökér
1 evőkanál szójaszósz
fűszerek
1 evőkanál olaj

 A csirkemellet megmossuk, apró darabokra vágjuk. A répát hosszában vékonyra vágjuk, a cukkinit vékonyan felszeleteljük. A wokot felmelegítjük, az olajat felhevítjük benne. A csirkemellet fehéredésig sütjük, majd hozzáadjuk a répát, a cukkinit. Nagyjából 2 percig sütjük, majd hozzáadjuk a vékony darabkákra vágott gyömbért, a szójaszószt, illetve fűszerezzük ízlésünk szerint. Még néhány, maximum 10 percig sütjük, folyamatosan kevergetve. Én teljes kiőrlésű spagettivel tálaltam.



Még sosem készítettem teán kívül semmit gyömbérrel, de pozitívan csalódtam. Enyhén csípőssé, és szokatlan, de nagyon kellemes ízűvé varázsolta a húst és a zöldségeket. A gyömbér gyulladáscsökkentő hatású, ezen kívül segíti az emésztést, és hányinger ellen csodaszer - ez utóbbit magam is tapasztaltam, sajnos kicsit túl sokszor :-) Minden szegény sorstársamnak, aki utazáskor (autóbuszon, kocsiban, repülőn, vagy hajón) rosszul lesz, erősen ajánlom a gyömbér bármifajta fogyasztását: teaként, kandírozva, Ginger Ale italformában, vagy akár gyömbérízű keksz formájában. Nekem bevált! Ez itt az reklám helye, erős empátiával fűszerezve :-)



Blogger Templates
Blogger Templates

2010. augusztus 27.

Nyár vége, tervek

Visszatértem, bár még az időátállást megszenvedem. Tegnap hajnalban is felébredtem fél 3-kor, és 4-ig nem is tudtam visszaaludni. Viszont így volt időm tervezgetni, a blogomat illetően is felmerült néhány újítás a hajnali gondolatok közepette.

Például beruháztam kint egy alapkötetre, amelyből majd sok hasznos információt szerezhetek meg és oszthatok meg itt. Biztos vagyok benne, hogy segíteni fog nekem és Nektek is az egészséges táplálkozás útvesztőjében eligazodni. Egy külföldi lány, két heti ismeretség után azt mondta, mikor meglátta ezt a könyvet, hogy "Igen, ez illik hozzád". Úgyhogy nincs más hátra, mint előre, és szivacsként szívni magamba a sok információt.





További terveim között szerepel egy wok beszerzése. Ha valaki nem ismerné ezt a kifejezést, a wok megnevezés egy kínai edényt jelöl, amely leginkább egy félbevágott gömbre hasonlít. Rengeteg fajta étel készíthető benne, és ha valamit gyorsan, és egészségesen akarunk elkészíteni, akkor egy wokra mindenféleképpen szükségünk lesz. Titka annyi, hogy magas hőmérsékleten készül el az étel (ebben rejlik a gyorsasága), és szinte zsíradék nélkül (ebben pedig az egészséges volta rejlik). Úgyhogy a következő küldetés a wokban készíthető ételek receptjeinek felkutatása, és maga az edény beszerzése lesz.

Wok
Valamint meg fogom alkotni a blogom angol változatát (pontosabban már majdnem készen van), mert  több külföldi ismerősöm is érdeklődik az Egészségpiknik iránt, csak egy dolgot kifogásoltak: hogy nem értenek belőle semmit :-) 

Mindenkinek szép napot kívánok!

Blogger Templates





2010. augusztus 16.

Nyár, áfonya



Most egy kis szünetet tartok, mert már három hete nem vagyok otthon (az előző bejegyzés is egy kis "csalás" volt, mert azt már az indulásom előtt elkészítettem), és még egy hetet külföldön töltök, de hogy addig sem maradjunk képek nélkül (ha már receptet most nem is tudok megosztani), íme egy kis kedvcsináló az áfonyához.
Az áfonya egyébként egy nagyon egészséges gyümölcs, mert vitaminokban, antioxidánsban gazdag, és gyulladáscsökkentő.


Az áfonya egy részét egyébként magam szedtem, összesen 7 kilót szedtünk a többiekkel együtt, és én voltam a legeredményesebb szedegető, de ennek azt hiszem az az oka, hogy nagyon tetszett a természetben gyűjtögetni az elemózsiát :)
A rengeteg áfonyából egyébként készült gyümölcssaláta, áfonyás muffin (ennek készítési fázisait láthatjátok itt most), "blueberry cobbler", amit úgy fordítanék magyarra az alapján, ahogyan magyarázták nekem, hogy áfonyás "csapd össze" süti. Akit bővebben érdekel a recept, itt megtekintheti angolul. Összegezve csak annyit mondanék, hogy az utóbbi két hétben több áfonyával örvendeztettem meg a hasam, mint egész életemben összesen... :-)



Blogger Templates
Blogger Templates

2010. augusztus 5.

Paradicsomos tortilla


A spanyol tortillával tavaly ismerkedtem meg, amikor volt szerencsém két spanyol fiatal által készített tortilla de patatas-t enni. Ennél már csak az volt a nagyobb élmény, amikor kimondták az említett étel nevét. Valami hihetetlen, hogy pörög a nyelvük! Amúgy is a spanyolok elég gyorsan beszélnek (a saját nyelvükön való beszéd engem inkább a hadarásra emlékeztetett), de ez a kifejezés is, hogy "tortilla de patatas" önmagában is nyelvpörgetős kifejezés, szóval fantasztikus, milyen gyorsan ki tudják mondani. Mikor én kiejtem a tortilla második szótagját, ők már rég kimondták az egész "tortilla de patatas" kifejezést, sőt már egy pohár vizet is megittak azóta..:-)



Hozzávalók 2 személyre:
4 közepes újkrumpli
egy marék koktélparadicsom
1/2 szál póréhagyma
3 tojás
fűszerek ízlés szerint
kevés olaj

Ez a tortilla ezúttal paradicsommal készült, és a magyar konyhára lefordítva krumplis, paradicsomos rántottának mondanám, így reggelinek is beillik, de szerintem bármilyen étkezésnek megfelel. Van egy érdekesség, amire büszke vagyok: a koktélparadicsom saját biotermés, nemrég jelentek meg az első, aranyos kis piros paradicsomok, nagy örömömre. Na de nézzük, hogy is készül ez a spanyol étel.
A krumplit megtisztítjuk, hosszanti irányban felszeleteljük. Egy nagy serpenyőben, felhevített olajon a krumpliszeleteket megsütjük, amíg mindkét oldaluk szép barnára sül. Ekkor hozzáadjuk a karikákra szeletelt hagymát és a félbe vágott koktélparadicsomot, s néhány percig sütjük tovább. Amikor a hagyma is megfonnyadt, sózzuk, borsozzuk, egyéb fűszerrel ízesítjük (pl. oregano). Ezután a felvert tojást ráborítjuk, és néhány pillanat múlva már kész is. A receptre itt bukkantam rá.


Így készül a tortilla de patatas y tomates (mivel nem tudok spanyolul, így csak tippelek, hogy így hangzana). Viszont arra kíváncsi lennék, hogy ezt milyen gyorsan mondanák ki :-)

Jó étvágyat hozzá!


Blogger Templates
Blogger Templates