2010. szeptember 5.

Almarózsák

A következő receptre akkor bukkantam, amikor leveles tésztából akartam készíteni valamit, és kutattam egy aranyos recept után, és végül  ezt választottam elkészítésre, annyira megtetszett. Egyszerű, de látványos, és még sok hozzávaló sem szükséges hozzá, sőt a leveles tésztán kívül az alma adja a nagyját, úgyhogy biztos voltam benne, hogy ő az, akire vártam a kutakodás során.  Ez a recept segített elkészíteni. Most pedig hadd mutassam be az almarózsa nevű süteményt! :-)



Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
3 alma
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál cukor
fahéj és cukor a szóráshoz

Az almát megmossuk, vékony szeletekre vágjuk, a magházát kivágjuk. 3 dl vizet odateszünk főni,  s beleteszünk egy evőkanál citromlevelet és egy evőkanál cukrot.  Mikor fő, a vékony almaszeleteket néhány percre beletesszük, hogy megpuhuljanak és hajlíthatóvá váljanak. Mikor ez bekövetkezett, kivesszük az almaszeleteket a vízből, és kicsit megszárítgatjuk őket egy papírtörlő segítségével.

A leveles tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és egy-két ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, amelyben segítségünkre lehet egy derelyevágó. A szeletkéket meghintjük annyi cukorral és fahéjjal, amennyit kívánunk. Mivel egészségesen szeretnénk étkezni, inkább fahéjjal szórjuk meg, mint cukorral ;-) Az almaszeleteket ekkor egyesével felhelyezzük a tésztacsíkokra úgy, hogy kicsi fedjék egymást, és nem széltében, hanem hosszában feküdjenek a tésztán, szóval ne lógjanak le a tésztacsíkokról. Feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsiben, 200 fokon sütjük, amíg szépen megsül, megbarnul a tészta (kb. 20-25 perc).


Ha már almát használtam, akkor mondok is néhány szót az almáról kiegészítve az egészségturmix bejegyzésemnél felsorolt, az egészségünkre gyakorolt jótékony hatásait. Talán mindannyian ismerjük azt a mondást, hogy "naponta egy alma az orvost távol tartja". Azonban az almát világos, meleg szobában nem jó tartani, mert akkor hamar elveszíti C-vitamin tartalmát. A legjobb egy zacskóban, a hűtőben tartani az almát, vagy egy sötét, hűvös polcon.
Ha lehet, fogyasszuk el az alma héját is, mert az nagyjából ötször annyi egészségvédő elemet tartalmat, mint a húsa.
Ha felszeleteltük az almát, tegyük egy tál vízbe, amelybe előzőleg 1-2 evőkanál citromlevet tettünk, így megelőzhetjük az almaszeletek barnulását.

Jó étvágyat!
Blogger Templates
Blogger Templates

0 comments:

Megjegyzés küldése