2010. október 26.

Almás morzsa (crumble)

A következő édesség nem morzsás süteménynek indult, de végülis az lett belőle. Eredeti tervként cobblert (nincs magyar megfelelője) szándékoztam készíteni, de mikor kész lett, rájöttem, hogy ezt bizony a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetem annak :-) Ellenben ez egy tipikus morzsás, azaz crumble sütemény.Sebaj, hiszen nem az a lényeg, hogy minek nevezzük, hanem hogy finom legyen. Az ízével pedig nem volt baj, sőt. Nem egy tepsivel sütöttem belőle, hanem csak egy kis adagot, két személyre. Bár azt hiszem legközelebb többet kell belőle csinálnom ;-)



Hozzávalók 2 főre:
3 közepes alma
3 evőkanál méz vagy juharszirup
1/2 evőkanál fahéj
2 evőkanál citromlé
80 g teljes kiőrlésű liszt
30 g zabpehely
1 teáskanál fahéj, őrölt
1 teáskanál szegfűszeg, őrölt
3 teáskanál vaj



Mosd meg és vágd fel kis kockákra az almákat. Add hozzá a mézet vagy juharszirupot, a fél evőkanál fahéjat, illetve a citrom levét. Borítsd egy kivajazott kisebb tálba, pl. jénaiba. Keverd össze a lisztet, zabpelyhet, a többi fahéjat és a szegfűszeget. A vajjal morzsázd el a lisztet, és borítsd az almára. 180 fokon süsd addig, amíg a teteje szépen megpirul. Én néha megkevertem a tésztát - könnyű, hiszen morzsás. Nagyjából 45 perc alatt készül el.



Jó étvágyat!

Blogger Templates
Blogger Templates

2010. október 20.

Mézes joghurt dióval

Ha egészségesen próbálunk táplálkozni, és valami édesre vágyunk, lehetőleg ne kockacukorral tömjük magunkat :-) Íme egy alternatíva. A natúr joghurt gazdag fehérjében, káliumban, cinkben, illetve B6 és B12 vitaminban. Tartalmaz még kalciumot, ami segít a csontok erősítésében, s olyan egészségvédő baktériumokat is hordoz magában, amelyek segítenek az immunrendszer védelmében. 
A dió gazdag omega-3 zsírsavban, s segít különböző szívbetegségek, bőrpanaszok, ízületi gyulladás, és az idegrendszer különböző zavarainak megelőzésében. Antioxidánsokban, fontos ásványokban szintén gazdag, s a "rossz" koleszterint és a vérnyomást is csökkenti.

 
Hozzávalók egy tálkához:
egy pohár natúr joghurt
néhány szem dió
egy teáskanál méz

A tálkába öntjük a natúr joghurtot, beleszórjuk a kisebb darabkákra tört diót, s rácsurgatjuk a mézet. S már kész is - egyszerű, de nagyszerű!


Fogyaszd egészséggel!
Blogger Templates
Blogger Templates

2010. október 19.

Kreatív Blogger

Jelentem, én is megkaptam a Kreatív Blogger díjat. Drága Márti volt olyan aranyos, hogy gondolt rám. Bár sosem szerettem a meglepetéseket, amikor megkaptam az értesítő üzenetet, hogy Márti megjegyzést írt, s elolvastam, hogy megajándékozott a vándordíjjal, mégiscsak rájöttem, hogy a meglepetés lehet szuper is :-) Nagyon köszönöm!!



Itt azonban nem ér véget a történet, mert ezek a huncut gasztrobloggerek komoly szabályzatot rendeltek a díj mellé. :-)


  1. Meg kell köszönnöm a díjat annak, aki gondolt rám és küldte.
  2. A logót ki kell tennem a blogomba.
  3. Be kell linkelni azt, akitől kaptam.
  4. Írni kell magamról 7 dolgot.
  5. Tovább kell adnom a kitüntetést 7 blogtársamnak.
  6. Be kell linkelnem őket.
  7. Megjegyzést kell hagynom náluk, hogy tudjanak a díjazásról.

Nos, az első hármat akkor is megtettem volna, ha nem lenne benne a 7 pontban. :-) Akkor nincs más hátra, mint teljesíteni a másik 4 pontot is.Íme néhány dolog magamról:

1) A főzőcskézésről: Arra a kérdésre, hogy "gyerekkoromban főztem-e", apukám válasza a következő volt: "Hogyne!" Persze ez nem ritka a gyerekeknél, és emlékszem, hogy élveztem is. Amikor azonban pár éve komolyra fordult a helyzet, és már nem műanyag paradicsomot tettem a hideg vegetás vízbe, meg kell mondjam, nem indult jól a főző karrierem. Még a palacsintát is elrontottam. Mintha ez egy jel lett volna, hogy nem a palacsinta lesz az én asztalom(on). Nem sokkal később új erővel vágtam bele,  s ebben az időszakban kezdtem el érdeklődni az egészséges ételek iránt is. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy egyszer anyukám hazahozott biosütiket. Annyira ízlett az összes, hogy eldöntöttem, hogy engem a főzés alternatív, egészséges módja érdekel, hiszen előtte nem tudtam volna elképzelni, hogy létezik süti tönkölylisztből, vagy cukor nélkül. Ekkor szerencsére már csak sikerélmények értek, és rájöttem, hogy EZ AZ, ez az én asztalom. Azóta már kicsit megszállottá is váltam ;-). .

2) Kritikusomról: Legnagyobb kritikusom és motiválóm a húgom. Minden általam elkészített ételt megdicsér vagy megkritizál, és sokat köszönhetek neki, mert rengeteg erőt ad ahhoz, hogy újra és újra fakanalat ragadjak.Persze azért valljuk be, ő is jól jár, hiszen cserébe teli lesz finomságokkal a hasa :-)

3) A kötények funkciójáról: Sosem értettem a kötény valódi funkcióját. Hiszen nem fed mindent, és amúgy is, anyukámon sosem látszottak a főzés-sütés nyomai. Aztán tegnap megvilágosodtam - pedig csak egy ártatlan, egyszerűen elkészíthető muffin sütésére vállalkoztam. A procedúra után magamra pillantottam, s megértettem - a kötényt pont azok számára találták ki, akik tetőtől talpig lisztesek lesznek minden sütés során. Bár nekem azt hiszem okosabb lenne a főzéshez egy kezes-lábast beszereznem ;-).
4) A táncról: Egyik legkedvesebb hobbim jelenleg a tánc. Egy éve járok -ki tudja, talán pont napra pontosan egy éve kezdtem- jazztáncra, amely tánckurzus ma már átment jazztánc és balett együttesébe, és most kezdtem modern tánc órára is járni. Hihetetlen nagy örömmel tölt el, és mind testileg, mind lelkileg feltöltődöm. És még úgy is megéri, ha másnap alig bírok felkelni ;-)

5) Arról, amit sosem ennék meg: a curry és a fokhagyma. Az előbbinek már a szagától is émelyeg a gyomrom, az utóbbit nem tudom megemészteni, már egy kis gerezdtől három napig szenvedek.

6) Terveimről: Még nem tudom, milyen úton-módon, de a jövőben az egészséges táplálkozással szeretnék foglalkozni. Jó lenne segíteni az embereknek, hogy egészségesen, sokáig élhessenek, és megismerjék az egészséges táplálkozás kiemelkedő fontosságát az életben.


7) Miért Egészségpiknik: Mert a testi és lelki feltöltődéshez elengedhetetlenek az ínycsiklandó és egészséges falatok, a természet nyugalma, és persze a jó társaság. Az egészséges ételekhez az ötleteket én nagy örömmel biztosítom, a másik kettőt pedig Rátok bízom :-)


Ennél már csak a díjazás a nehezebb. Nem adnám tovább 7 embernek, mivel nem  nagyon vagyok még benne a gasztrobloggerek világában, hanem inkább kiemelném azokat, akiktől máris sokat tanultam - nemcsak a főzésről, de kicsit az életről is. Annak ellenére, hogy van olyan közülük, aki  már megkapta, remélem, ugyanúgy fognak neki örülni. És persze azért is ajándékozom nekik, mert szívből ajánlom a receptjeiket, hiszen  nagyon egészségesek!! :-)



Blogger Templates
Blogger Templates

2010. október 11.

Kuszkusszal töltött csirkemell fűszeres sült paradicsommal

A kuszkusz (couscous) már előkerült nálam a tabbouleh salátánál. Szeretem ezt a gabonát, mert ahogyan a köles is, a kuszkusz is könnyen emészthető. Sokszor bajban vagyok a hétvégi ebédeknél, mert általában  már akkor jóllakom, ha a körethez még hozzá sem nyúltam, de már a körettel önmagában is megtelnék. Persze ilyenkor az ember lányára zúdul az aggódó anyukák szokásos kérdéstára: "Miért nem eszel ezt vagy azt?" Vagy "Biztos jóllaktál?" Esetleg "Nem kérsz ebből-abból?" Ilyenkor tehát jól jön egy könnyű köret, így az ember lánya is jól jár, és anyukája is elégedett. :-)




Hozzávalók:
4 csirkemell
4 nagyobb paradicsom
10 dkg kuszkusz
só, bors, fűszerek
egy kevés sajt


A kuszkuszt felöntjük hideg vízzel, beleszórunk egy kis vegetát (vagy egyéb módon fűszerezzük) és addig főzzük, amíg beszívja a vizet, és megdagad. A csirkemellet megtisztítjuk, kiklopfoljuk, és egy zsebet vágunk bele. Belehelyezünk egy darab sajtot, majd a kuszkuszból merünk, és megtöltjük vele a csirkemelleket. A húst sóval, borssal, oreganóval és bazsalikommal borítjuk be, és ugyanezt tesszük a kalapjától megszabadított paradicsomokkal is. A tepsibe helyezve 200 fokon készre sütjük az ebédet. Ha marad couscous, ehetjük mellé is köretként.


Fogyaszd egészséggel!
Blogger Templates
Blogger Templates

2010. október 3.

Brokkolis-répás csirkemell kesudióval

Talán újdonság, talán már ismert lesz a következő információ, de a brokkoli az egyik legegészségesebb étel. Habár nem a legfinomabb és nem is a bizalomgerjesztő zöldségek közé tartozik, a bizarr külső mögött egészségvédő alkotóelemekben gazdag belsővel rendelkezik. Gondolok itt arra, hogy jóval több tápanyagot tartalmaz a többi zöldségnél. Hihetetlen, igaz? Nekem egyébként a brokkoliról egy miniatűr fa jut eszembe, amolyan "zöldség-bonsai". Így már egész másként állok hozzá :-).




Hozzávalók:
200 g répa
200 g brokkoli
egy fél cukkini
egy nagyobb darab gyömbér
egy evőkanál darabolt mandula
1 marék kesudió
só, bors, szerecsendió, zöldfűszerek


A répát meghámozzuk és kis, vékony szeletekre vágjuk. A cukkinit megmossuk, vékonyra felszeleteljük. A brokkolit megmossuk, kisebb rózsákra szedjük, s közben felteszünk vizet forrni. Ha forr, beledobjuk a brokkolit, és kicsit puhára főzzük. A wokban felmelegítjük az olajat, beledobjuk a répát. Utána következik a cukkini, majd a brokkoli. Fűszerezzük a zöldségeket, majd beledobjuk a kis szeletkékre vágott, megtisztított  gyömbért is. Nagyjából 10 perc alatt el is készülnek a zöldségek, tálaláskor megszórjuk kesudióval és darabolt mandulával.

Azért még ejtenék néhány szót a brokkoliról, ha már annyit dicsértem az elején. Rengeteg C-vitamint és sok B-vitamint tartalmaz, s azok számára is hasznos zöldség lehet, akik nem ihatnak tejet, mivel magas a kalciumtartalma.  Magas káliumtartalmú, antioxidáns, így véd a baktériumoktól, rák ellen, vírusoktól. Az jól ismert béta-karotin szintén megtalálható benne, de az is igen fontos, hogy könnyen emészthető. 



 Jó étvágyat!
Blogger Templates
Blogger Templates