2010. október 3.

Brokkolis-répás csirkemell kesudióval

Talán újdonság, talán már ismert lesz a következő információ, de a brokkoli az egyik legegészségesebb étel. Habár nem a legfinomabb és nem is a bizalomgerjesztő zöldségek közé tartozik, a bizarr külső mögött egészségvédő alkotóelemekben gazdag belsővel rendelkezik. Gondolok itt arra, hogy jóval több tápanyagot tartalmaz a többi zöldségnél. Hihetetlen, igaz? Nekem egyébként a brokkoliról egy miniatűr fa jut eszembe, amolyan "zöldség-bonsai". Így már egész másként állok hozzá :-).




Hozzávalók:
200 g répa
200 g brokkoli
egy fél cukkini
egy nagyobb darab gyömbér
egy evőkanál darabolt mandula
1 marék kesudió
só, bors, szerecsendió, zöldfűszerek


A répát meghámozzuk és kis, vékony szeletekre vágjuk. A cukkinit megmossuk, vékonyra felszeleteljük. A brokkolit megmossuk, kisebb rózsákra szedjük, s közben felteszünk vizet forrni. Ha forr, beledobjuk a brokkolit, és kicsit puhára főzzük. A wokban felmelegítjük az olajat, beledobjuk a répát. Utána következik a cukkini, majd a brokkoli. Fűszerezzük a zöldségeket, majd beledobjuk a kis szeletkékre vágott, megtisztított  gyömbért is. Nagyjából 10 perc alatt el is készülnek a zöldségek, tálaláskor megszórjuk kesudióval és darabolt mandulával.

Azért még ejtenék néhány szót a brokkoliról, ha már annyit dicsértem az elején. Rengeteg C-vitamint és sok B-vitamint tartalmaz, s azok számára is hasznos zöldség lehet, akik nem ihatnak tejet, mivel magas a kalciumtartalma.  Magas káliumtartalmú, antioxidáns, így véd a baktériumoktól, rák ellen, vírusoktól. Az jól ismert béta-karotin szintén megtalálható benne, de az is igen fontos, hogy könnyen emészthető. 



 Jó étvágyat!
Blogger Templates
Blogger Templates

2 comments:

Névtelen írta...

Jajjj de szuper! Ki fogom próbálni!!!

Alexandra írta...

Még annyit tennék hozzá, hogy a brokkoli és a répa is azon zöldségek közé tartozik, melyekből több vitamint tud a szervezet hasznosítani, ha egy kicsit meg vannak főzve, mint nyersen. Főzés hatására ugyanis roncsolódnak a bennük található nagyon erős sejtfalak, így a szervezetünk számára jobban hozzáférhetők lesznek a vitaminok.

Megjegyzés küldése