2010. november 16.

Répás-diós muffin

Nem gyakran szoktam muffint sütni, azonban most úgy döntöttem, hogy ha már van muffin forma itthon, miért ne használjam! Persze rögtön elkezdtem gondolkodni azon, hogy megalkotom a saját változatomat, ezért rögtön répát vettem ki a hűtőből. Az eredménnyel szerencsére elégedett voltam, főleg azzal a ténnyel, hogy  nagyon gyorsan elkészült a muffin, persze ez is a lényege és előnye ennek a sütinek.

Hozzávalók 12 muffinhoz:
200 g répa
2 tojás
3 evőkanál méz
130 g teljes kiőrlésű liszt
100 g búzaliszt
1 teáskanál vanília kivonat (elhagyható)
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 csomag sütőpor
80 g dió, darabolt
vaj a tepsi kikenéséhez

Előmelegítjük a sütőt. A répát lereszeljük, hozzáadjuk a tojást, mézet, vanília kivonatot (ha szeretnénk), elkeverjük. A lisztben (amelynek teljes kiőrlésű + sima búzaliszt arányát szabadon meghatározhatjuk) elkeverem a fűszereket, a sütőport, és hozzáadom a répás keverékhez. Mehet bele a darabolt dió is ezután. A muffin formát kivajazom, és kb. 25 percig sütöm. 



Fogyaszd egészséggel!

Blogger Templates
Blogger Templates

2010. november 9.

Almával töltött csirkemell

Most, hogy egyre inkább érdemes almával készült ételekben gondolkodni, az én fantáziám is megindult. Annak ellenére, hogy az alma gyümölcs, bátran lehet vele kísérletezni hús mellé is. Mondhatnám példának azt, amikor a malac szájába almát tesznek. Mindenki előtt megvan a kép? Szerintem inkább ugorjunk :-) 
Csirkemellet töltöttem már aszalt szilvával korábban, és az eredménnyel elégedett voltam. Most az almán volt a sor tehát, lássuk, mi sült ki belőle.





Hozzávalók 2 személyre:
4 darab csirkemell
2 darab alma
kevés sajt
egy marék dió
fűszerek (só, bors, zöldfűszerek)

A húsokat kiklopfolom, kiterítem, megsózom. Az almából vékonyka szeleteket vágok, de csak annyit, amennyit rá tudok helyezni a húsra. Ráreszelek egy kevés sajtot, majd felgöngyölöm a húst, és egy fogpiszkáló segítségével rögzítem. Bedörzsölöm a fűszerekkel, majd a serpenyőben, kevés olajban készre sütöm. Mikor már majdnem kész, a maradék almát felkockázom, és a hús mellé dobom. Mikor megpuhult, beledobok egy marék diót, és még 1-2 percig sütöm. A húsból ekkor egyébként már kiszedhetjük a pálcikákat, a hús már megszilárdult ahhoz, hogy tartsa a formáját. 

Jó étvágyat hozzá! 

Blogger Templates
Blogger Templates

2010. november 4.

Banán -és körteturmix

Tegnap délután jutott eszembe, hogy az általam sokszor fogyasztott banánturmix reggelire is jó. Eddig sosem fogyasztottam reggeliként, ma azonban kipróbáltam. Ahhoz képest, hogy csak ittam, és nem fogyasztottam tulajdonképpen semmi szilárd halmazállapotút, jóllaktam. Persze ez azért annak köszönhető, hogy rejtőzhet ám elég energia egy pohár turmixban is. Ezt a reggeli ötletet azoknak ajánlom, akik vagy kihagyják a reggelit, vagy kevés idejük van, de mégsem szeretnének elindulni üres gyomorral.

Banánturmix 1 pohárhoz:
1 csésze tej
1 banán
1 teáskanál méz
1/2 teáskanál fahéj
1,5 evőkanál zabkorpa

A banánt feldaraboljuk, a többi hozzávalóval együtt beleöntjük a turmixba, és krémessé turmixoljuk.



Bár a körteturmix már szerepelt a blogomon, most mégis ideteszem a banánturmix mellé, hogy egy helyen legyenek. Íme a már bemutatott körteturmix:


Hozzávalók 1 pohárhoz:
1 db körte
2 evőkanál zabkorpa
1 natúr joghurt
1 teáskanál méz
fahéj ízlés szerint


És mit kell tudni ezen gyümölcsökről? 

A banán:
  • Pozitívan hat szervezetünk szénhidrát-anyagcseréjére, mivel nem hirtelen energiatöltetet ad, amely a semmivé válik rövid idő alatt, hanem hosszan tartó jóllakottságérzetet biztosít
  • Számtalan ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, többek között kálium, kalcium, B-vitamin
  •  Inzulintermelésre ösztönzi a szervezetet, s eme folyama végén nő a szerotonin szint, így jobb lesz a hangulatunk, emellett magnéziumtartalma is hozzásegít nyugtató hatásához
  • Káliumtartalma erősíti a stressztől megterhelt szívünket
  • A szervezet sav-bázis egyensúlyának helyreállításában is segíthet
A körte:
  • Többféle B-vitamint, C-vitamint, illetve béta-karotint tartalmaz
  • A legtöbb értékes anyag közvetlenül a héja alatt található, így ha lehet, héjastul fogyasszuk
  • Könnyen emészthető, segíti a bélműködést
  • Kiegyenlítően hat a szervezet sav-bázis egyensúlyára, mivel több bázikus, mint savas ásványi anyagot tartalmaz
  • A benne található pektin a szív -és érrendszerre kedvező hatással van

Fogyaszd egészséggel!
Blogger Templates