2011. március 24.

Zabpelyhes golyók

Megint zabpehely, igen. Most azonban golyócskák formájában, sütés nélkül. Idén már ez a harmadik édes étel egyhuzamban (a 2011-es évet a Rumos-datolyás kockákkal kezdtem, aztán következett a Zabpelyhes süti).  Ennek az az elsődleges oka az, hogy véleményem szerint azért mindenki sejti, mi rejlik az egészséges táplálkozás mögött - leegyszerűsítve pl. sok gyümölcs és zöldség fogyasztása az étrendben, sok folyadék fogyasztása, változatos táplálkozás, illetve például a fehér cukor fogyasztásának minimalizálása lenne az ideális. Én a legnehezebb résznek az édességeket érzem, talán ott ütközhetünk a legnagyobb nehézségekbe, ha egészséges süteményeket, nassolni valókat szeretnénk fogyasztani úgy, hogy mindazt könnyen megszerezhető hozzávalókból készítjük. Ezért tűztem ki célnak, hogy minél több, egyszerűen elkészíthető és egyszerűen beszerezhető hozzávalókból készült édes ételek receptjeit osszam meg mindazokkal, aki az oldalamra téved, akár szánt szándékkal, akár egy véletlen folytán.

Visszatérve a zabpehelyre rendkívül sokoldalúan fel lehet használni, készíthetünk belőle édes vagy sós dolgokat is, és elérhető, nem szükséges sokat keresgélnünk, mivel már egyre több üzletben kapható, illetve nem is  hiánycikk, se nem drága, hiszen már 300-500 forintért-ért is vehetjük kilóját. nézzük meg élettani hatásait:
  • egyszerre tápláló és könnyen emészthető
  • magas a rost- fehérjetartalma 
  • az ásványi anyagok közül kiemelkedő mangán-, magnézium-, réz- és foszfortartalma
  • jelentős mennyiségben tartalmaz B1- vitamint, de számottevő B2-, B3-, B6- és K-vitamin tartalma is
  • csökkenti a koleszterint
  • gazdag kalciumban, vasban és cinkben is
  • lúgosító hatású - gátolja a szervezet savasodását, ami számos betegség okozója
Még több információ a zabpehelyről itt, itt, itt és itt.

És akkor most lássuk, én mit alkottam zabpehelyből ez alkalommal.


Hozzávalók:
50 g zabpehely
25 g zabkorpa
50 g földimogyoró (egy marék)
1 alma
1 tk. fahéj

Az almát felkockázzuk vagy felszeleteljük, hozzáadjuk a zabpehely kivételével az összes hozzávalót, és egy robotgépben összemixeljük. Hozzáadjuk részletekben a zabpelyhet és addig keverjük a gépben, amíg formázható masszát kapunk. Ekkor kis golyócskákat készítünk belőle, amit belehempergethetünk zabkorpába, kókuszreszelékbe, vagy kakaóba, vagy akármi egyébbe, ízlésünk szerint, de natúran is fogyaszthatjuk.

Fogyaszd egészséggel!

0 comments:

Megjegyzés küldése