2012. május 1.

Brokkolitorta

Meglehetősen régen jelent meg a legutóbbi bejegyzésem. Inkább nem is magyarázkodnék, hanem helyette megismertetem veletek az egyik legújabb kedvencemet. (Bár azért azt megjegyzem, hogy olyan régen írtam utoljára, hogy azóta a blog kezelőfelülete is megújult...:-)) Annak, aki kedveli a brokkolit, szívből ajánlom ezt a receptet, de főleg azok számára ajánlom kipróbálásra, akik még eddig nem szerették meg ezt a nagyon egészséges zöldséget. Igen, most jön a "miért együnk brokkolit" című rész :-)



Miért iktassuk be étrendünkbe a brokkolit?
  • Antioxidáns, véd a rák ellen - kialakulását a legjelentősebb mértékben gátló csodaszernek tartott szulforafánt semmi már nem tartalmazza olyan mennyiségben, mint a brokkoli
  • Óv a baktériumoktól, vírusoktól, gombáktól - alapjában erősíti az immunrendszerünket
  • Rengeteg C-vitamint és sok A-, E-, B-vitamint tartalmaz - egy 20 dkg-os brokkoliadaggal biztosítjuk a napi C-vitamin szükségletünket
  • Védelmet nyújt a fertőzések, illetve a szív- és érrendszeri betegségek ellen
  • Azok számára is hasznos, akik nem ihatnak tejet, mivel magas a kalciumtartalma - ezzel véd a csontritkulás ellen is
  • Könnyen emészthető, s védelmet nyújt a bélbántalmak ellen.  
Hozzávalók egy 22x33 cm-es tepsihez:

Hozzávalók
  1 db brokkoli (500 g)
1 csomag mirelit leveles tészta (500 g)
2 dl tejföl
2 dl főzőtejszín
3 tojás
só, bors, szerecsendió ízlés szerint

A leveles tésztát felengedjük, és a kivajazott tepsi vagy jénai tál méretére kinyújtjuk egy lisztezett deszkán. Beleegyengetjük a tálba a tésztát úgy, hogy pereme is legyen. A brokkoli szárát kisebb darabokra vágjuk, és sós vízben félig puhára főzzük, majd hozzátesszük az apróra szedett rózsákat is, és roppanósra főzzük. Leöntjük a vizet a brokkoliról, majd a tésztára helyezzük, elegyengetve, hogy mindenhova jusson a zöldségből.  A tejfölt és a tejszínt összekeverjük a tojásokkal és a fűszerekkel (én nagyon szeretem a szerecsendiót a brokkolihoz, de ízlés szerint fűszerezhetjük a keveréket), s ha kedvünk van, reszelt sajtot is tehetünk hozzá (vagy akár majd az egész tetejére, ahogy szeretnénk). Ha nem elég a brokkolis tésztára a tejfölös-tejszínes elegy, nyugodtan pótoljuk még, de akár kis tejet is adhatunk hozzá. Előmelegített sütőben 180-200 fokon 20-30 percig sütjük.



Tényleg ajánlom azoknak, akik alapvetően nem brokkoli-barátok, mert nem dominál benne az íze, sőt a szerecsendióval még akár le is csalhatunk belőle :-)

 A recept eredetije itt olvasható.