Ha már ilyen meleg van, mi is következhetne, mint fagylalt és granita (jégkása) recept. Tulajdonképpen nem is értem, miért nem lehet Budapesten kapni jégkását, én a nagy melegben állandóan arra vágyom, de sosem találok (vagy csak az összeset elkerülöm?). De "Mohamed és a hegy" elve alapján, ha nem találok rá a jégkása árusokra, akkor elkészítem magam Azt persze tudtam, hogy gyümölcsből készül, és mivel volt néhány sárgadinnye itthon, úgy döntöttem , hogy elkészítem az első sárgadinnyés granitámat. Az ebéd utáni desszert pedig házilag készült, kis fagylaltgombóckák voltak.
Sárgadinnyés granita
Hozzávalók 4 személyre (4 kis pohár):
1 sárgadinnye
1 evőkanál cukor
1 evőkanál citromlé
A sárgadinnyét kimagozom, húsát felkockázom, majd a robotgépben péppé zúzom. Hozzáadom a cukrot és a citromlevet, tekerek még rajta párat, és kiöntöm egy formába, amelyet máris berakok a fagyasztóba. Ajánlatos félóránként (összesen 2-3szor) keverni rajta egyet, mert ha egy darabban fagy meg, nehezen fogyasztható, akkor inkább hasonlatos egy darab jéghez, mint jégkásához. A receptet egyébként itt találtam. Hűsítő, jeges édesség, és nincs tele adalékanyagokkal, mint a bolti fagylaltok. És a jó benne, hogy más gyümölcsből is készíthető. Az én következő kiszemeltem a görögdinnye.
Ribizlis és kókuszos fagyigombóckák:
Szép napot!
Blogger Templates
Ribizlis és kókuszos fagyigombóckák:
Hozzávalók 4 személyre (8 kis gombóc)
150 ml tejszín
kevés tej
egy kanál méz
A kókuszos változathoz 2 evőkanál kókuszreszelék
A ribizlis változathoz egy marék ribizli
A tejszínt felverem, majd felöntöm kis tejjel, majd hozzáadom a mézet. A tejszínes keveréket két kis tálkába öntöm, az egyikbe beleöntöm a kókuszreszeléket, a másikba a ribizlit teszem, amelyet előtte péppé turmixolok. Én jégkockaformában készítettem a gombócokat, természetesen nem átlagos jégkockaméretben, hanem nagyobb formában. Nagyjából 1-2 óra alatt meg is dermednek, majd langyos víz alá tartva könnyen ki is csúsznak a formából. Könnyű és egyszerű édesség a meleg napokra.150 ml tejszín
kevés tej
egy kanál méz
A kókuszos változathoz 2 evőkanál kókuszreszelék
A ribizlis változathoz egy marék ribizli
Szép napot!
2 comments:
a sárgadinnyés granita a legjobb nyári desszert!:) Aki nem hiszi, járjon utána!
Nagyon jól hangzik, mindenképp ki fogom próbálni! Amúgy is már gyűjtöm a kis formákat! :-)
Megjegyzés küldése