2010. szeptember 21.

Pumeletorta

Ha rákeresnél az interneten erre a furcsa névre, hogy pumeletorta, nem találnál semmit. Ennek egy elég nyilvánvaló oka van: ilyen torta nem létezik. :-) Legalábbis eddig nem létezett! A torta a húgom születésnapjára készült, én alkottam meg ezt az igazán egyszerű süteményt, a neve azonban a húgom elméjének szüleménye.Gondolkoztam, hogyan nevezzem el, hiszen "neve-nincs-tortának" csak nem hívhatom, de a pudingos-meggyes-leveles tésztás torta azért csak nem elfogadható. Ekkor a szülinapos gondolt egyet, és ennek rövidítéséből alkotta meg a pumeletorta kifejezést. Egy szülinapos kívánságának pedig nem mondhatok ellent :-).


Hozzávalók:
egy csomag leveles tészta
egy fél bögre magozott meggy
egy csomag pudingpor
3 ek. cukor
fél liter tej
egy kevés szeletelt mandula

A leveles tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és késsel három, lehetőleg egyforma kört vágunk ki belőle. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és 200 fokon addig sütjük, amíg megnőnek a tésztakörök és szép világosbarnára sülnek. A puding esetében a pudingpor tasakján található elkészítési mód szerint járunk el. Ha kihűlt és összeállt, rákanalazunk az egyik tésztakörre, majd egy adag meggy következik, majd újra egy adag tészta, puding, meggy, és a harmadik tészta. A tetejére rákanalaztam a maradék pudingot, és megszórtam szeletelt mandulával.



Tulajdonképpen a franciakrémeshez hasonlít az íze a meggyet leszámítva, de a lényeg, hogy a szülinapos nagyon elégedett volt. Csak egy probléma akadt: alig tudtuk felvágni, ugyanis a leveles tészta nem a könnyen vághatóságáról híres :-)

Blogger Templates
Blogger Templates

2 comments:

Márti írta...

Zsuzsikám, nagyon édes nevet találtatok ki és mellesleg nagyon gusztusos a torta! Biztosan fincsi lehet. Boldog születésnapot kívánok a húgodnak! Puszi, Márti

Zsuzsi írta...

Köszönjük szépen, Márti!!!

Megjegyzés küldése